„Pillanatok alatt” megtérülhet a fújható cellulóz szigetelési mód

Meglepően kevesen vannak tisztában azzal, hogy a laikusok által is elvégezhető padlásfödém-hőszigeteléssel jókora energiamegtakarítás érhető el, így a beruházás már rövid idő alatt megtérülhet. Első körben szinte mindenki nyílászárót cserélne, ez azonban később visszaüthet.

Az épületeknél fűtési szempontból alapvetően kétféle hőveszteséget lehet megkülönböztetni: egyrészt a szerkezeten keresztül megvalósuló hőveszteséget, másrészt pedig a filtrációs légcsere okozta hőveszteséget, amelyet a nyílászáró tömítetlensége idéz elő. A hazai lakásállomány jelentős részét kitevő, az 1970-es években épült átlagos állapotú ingatlanok teljes szigetelésével – a nyílászárók cseréjét is beleértve – a fűtési célú energiafogyasztás akár 70 százalékkal is csökkenthető.

Sok múlik a sorrenden

A különféle hőszigetelések közül a padlásfödémmel rendelkező épületek esetében a vízszintes födém hőszigetelésével érdemes kezdeni. Olcsó (négyzetméterenként nagyságrendileg mindössze körülbelül 7-8 ezer forintos), 3-8 hónap alatt megtérül. Sőt, a megtérülés ennél is gyorsabb lehet, hiszen a padlásfödém hőszigetelése sok esetben önmagában akkora energiamegtakarítást eredményezhet, hogy a háztartás energiafelhasználása ezáltal a rezsicsökkentett tarifát garantáló fogyasztási kategóriába kerülhet. Ez a megoldás jellemzően családi házaknál, illetve néhány szintes társasházaknál jöhet szóba.

Ennek ellenére a padlásfödém-hőszigetelés a magyar lakosság körében egyfajta elfelejtett ügy. A szakember tapasztalatai szerint meglepően kevesen vannak tisztában azzal, hogy e szigetelés elvégzésével jelentős energiamegtakarítás érhető el. Első körben szinte mindenki nyílászárót kíván cserélni, sokan pedig falat szigetelni, a födém pedig csak ezek után következik, ha egyáltalán. Pedig a megtérülési időt figyelembe véve ezzel éppen ellentétes sorrendben lenne érdemes haladni ingatlanunk leszigetelése során, vagyis a födémmel kezdeni, majd a falakkal és a nyílászárókkal folytatni.

Födémszigetelés: az első lépés

Utóbbi munkálatokat egyszerre is végre lehet hajtani, de a falszigetelés nyílászárócsere előtti kivitelezése mellett szól, hogy így megelőzhetők a kapcsolódó penészedési problémák. Amennyiben nyílászárócserével kezdjük az ingatlan szigetelését, ez azzal a következménnyel járhat, hogy a légcsere jelentős mértékben csökken, így megnövekszik a belső páratartalom, a meg nem szüntetett hőhidas fal-födém csatlakozási pontokon pedig penészedés kezdődik.

A jelenleg Magyarországon érvényes szabályozás külső falazatoknál 0,24 W/m2K (Watt/négyzetméter-Kelvin) fajlagos hőátbocsátási követelményértéket határoz meg. Ezzel szemben például egy szigeteletlen panelépületnek a külső fala technológiától és a gyártás évétől függően 0,7–1,6 W/m²K lehet, tehát jelentős energiamegtakarítási potenciál mutatkozik itt is. A födémek, így a pincefödémek esetében is hasonló nagyságú megtakarítási lehetőségről beszélhetünk.

Mégis, a külső hőszigetelés megtérülése jelenleg évtizedekben mérhető, mivel miközben az átlagfogyasztásig hatósági „rezsicsökkentett” energiaárat kell fizetni, addig a szigetelés kivitelezési és anyagárai elszálltak. A falszigetelés költsége nagyságrendileg mintegy nettó 40 ezer forint/négyzetméter körül alakul. Ezért, bár pénzügyi szempontból nem érdemes, sokan mégis belevágnak a beruházásba, mivel javítja a komfortérzetet, növeli az ingatlan értékét, valamint mérsékli a távhő és a gázár jövőbeli lehetséges emelésének (a rezsiszámlán) várható hatásait. A külső homlokzati hőszigetelési munkálatok az esetleges időjárási nehézségeket is figyelembe véve is 150 m2/nap  alatt elvégezhetők, ingatlantípustól függően.

Helyes szigetelési sorrend:

  • födémszigetelés
  • a falak szigetelése
  • nyílászárócsere

Kérjen árajánlatot!